MİMARİ RESTORASYON

Restorasyon Kavramlarını Şu Şekilde Anımsayabiliriz

  • Kültür Varlığı Nedir
(Tanım Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Değişik: 14/7/2004 - 5226/1 maddeden alınmıştır.)

"Kültür varlıkları "tarih öncesi ve tarihi devirlere ait birikim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

Aynı madde "Koruma" ve "Korunmayı" da şöyle açıklıyor. Taşınmaz kültür varlıklarında muhafaza, bakım, onarım, restorasyon, fonksiyonel değiştirme işlemleri, taşınır kültür varlıklarında ise muhafaza, bakım, onarım ve restorasyon işleridir.


  • Taşınmaz Kültür Varlıkları Yapı Grubu Olarak İki Ana Başlıkta İncelenir.

  1. Grup yapılar: Toplumun maddi tarihini oluşturan kültür verileri içinde tarihsel, simgesel, anı ve estetik nitelikleriyle korunması zorunlu yapılardır.
  2. Grup yapılar: Kent ve çevre kimliğine katkıda bulunan kültür varlığı niteliğindeki yöresel yaşam biçimini yansıtan yapılardır.
  • Müdahale Biçimleri:
               Müdahale biçimi, her yapının kendine özgü koşullarına göre saptanır.

  1. Bakım
  2. Onarım
  3. Esaslı Onarım


      Bakım

       Yapının sadece yaşamasını devam ettirmeyi amaçlayan, tasarımda, malzemede, strüktürde ve mimari ögelerde değişiklik olmamasını amaçlayan müdahalelerdir. 

     Onarım

      Yapıların; ahşap, madeni, pişmiş toprak taş vb. çürüyen ya da bozularak eksilen mimari ögelerinin, özgün biçimlerine uygun olacak şekilde aynı malzeme ile değiştirilmesi, bozulan iç ve sış sıvaların, kaplamaların, renk ve malzeme uyumu dikkate alınarak aslına uygun şekilde yenilenmesi bu kapsamda tanımlanmıştır.

     Esaslı Onarım

      Yapının rölöveye dayanan restitüsyon ve restorasyon projeleri ile diğer ilgili belgelerin içerikleri ve ölçekli koruma kurulunca belirlenen müdahalelerdir.

Sağlamlaştırma      -     Konsolidasyon
Temizleme             -     Liberasyon
Bütünleme             -     Reintegrasyon
Yenileme               -     Renovasyon
Yeniden Yapma     -     Rekonstrüksiyon
Taşıma                   -     Moving


Rölöve ; Tarihi bir yapının ölçülerini kuralına uygun alınarak plan - kesit - görünüş şeklinde ölçekli olarak aktarılmasına denir. Eski zamanlardan günümüze kadar ölçü alma sistemi şekildeğiştirmiştir. Su terazileri, tahta metreler, lazer metreler gibi.

Şemalarda görüldüğü üzere binanın rölövesi alınmış ve Plan - Kesit - Görünüşleri aktarılmıştır.







Restitüsyon; Yapıda sonradan oluşan hasarları, bozulmaları, çatlakları, kırıkları arşivlemek adına çizilen bir belgedir.

        Şekilde gördüğümüz üzere yan tarafta bir şema oluşturulmuş ve bozulmalar proje üzerinde gösterilmiştir.


Renovasyon; Yapıya gerekli müdahale yapıldıktan sonra yeniden bir işlev kazandırma durumudur.

Şekilde görüldüğü üzere öncesinde kafe olarak kullanılan bu yapı şimdi bir dövme stüdyosu olarak uygulamaya sunulmuştur. 

Yazılar Alıtılanmıştır. 
Kaynakça: Ders notları 









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

VETERİNER KLİNİĞİ

PEYZAJ PROJESİ